Julkaisuvapaa heti
Digitaalisten alustojen kehityksen suunta herättää huolta. Suuret teknologiayritykset purkavat sääntelyä ja lisäävät käyttäjien sitouttamista entistä aggressiivisemmin esimerkiksi tekoälyn avulla. Tämä trendi uhkaa erityisesti lapsia ja nuoria, joiden digitaalinen kasvurauha on vaarassa. Suomessa ongelma on erityisen suuri, sillä lähes 90 prosentilla ekaluokkalaisista on älypuhelin. Ilman aikuisten ja yhteiskunnan määrätietoista toimintaa on riskinä, että kehitys vie lasten ja nuorten elämää yhä haitallisempaan suuntaan. Parempaa tulevaisuutta rakentamaan on perustettu uusi yhdistys, Digirauha ry.
“Mikäli jatkamme näin, on täysin mahdollista että suomalaislapset ajautuvat aivan silmiemme edessä digitaaliseen hätätilaan. On selvää, että Suomessa on edessä iso kulttuurinmuutos, mikäli emme halua, että algoritmit kasvattavat lapsemme”, toteaa Elina Kiiski-Kataja, vasta perustetun Digirauha ry:n puheenjohtaja.
Digirauha ry on perustettu huolehtimaan lasten ja nuorten digitaalisesta kasvurauhasta. Yhdistyksen tavoite on tehdä Suomesta edelläkävijä digitaalisen ympäristön turvallisuuden ja vastuullisuuden varmistamisessa.
”Suomessa teknologiaan on suhtauduttu varsin optimistisesti, mutta erityisesti alustojen kehitys näyttää siltä, että informaatioympäristö muuttuu yhä rajummaksi. Lasten oikeudet teknologisessa maailmassa tarvitsevat vahvan puolestapuhujan ja toimijan”, painottaa yhdistyksen puheenjohtaja Kiiski-Kataja.
Vastuu ja teot ovat yhteisiä
Digirauha ry keskittyy kolmeen keskeiseen alueeseen: perheiden ja yhteisöjen konkreettiseen tukemiseen, vastuullisten teknologia-alustojen edistämiseen mm. kansalaisaloitteen kautta sekä mahdollistamaan lasten ja nuorten äänen kuuluminen paremman digitaalisen maailman rakentamisessa.
Yhdistys korostaa, ettei taakkaa lasten suojelemiseksi globaaleilta digijäteiltä missään nimessä voida jättää yksittäisten perheiden harteille. ”On harhaa ajatella, että yksittäinen vanhempi voi taistella algoritmien koukuttavuutta vastaan yksin. Tarvitsemme yhteisöllisiä ratkaisuja ja selkeitä konkreettisia linjauksia,” sanoo tulevaisuusmuotoilija Minna Koskelo, yksi yhdistyksen perustajajäsenistä.
Digirauha ry kampanjoi kansalaisaloitteen puolesta, jolla pyritään selkeyttämään alan yritysten velvoitetta tarjota lapsille ja nuorille turvallisia tuotteita ja palveluita.
Samalla yhdistys pilotoi Digirauha-dialogi-konseptia, joka auttaa perheitä, kouluja, varhaiskasvatusta ja esimerkiksi urheiluseuroja luomaan yhteiset pelisäännöt laitteiden ja somen käyttöön. Tavoitteena on rakentaa yhdessä konkreettisia askelia kohti aitoa muutosta digiarkeen.
Lisäksi yhdistys pyrkii edistämään syksyllä Aivoliitossa tehtyjen ruutuaikasuositusten käyttöönottoa tuomalla aihetta julkiseen keskusteluun sekä rakentamalla yhteistyötä alan järjestöjen kanssa.
“Aiheesta on olemassa paljon tutkimusta ja keskustelu käy vilkkaana. Uskomme, että nyt on laajasti yhteiskuntaan ja lasten elämään vaikuttavien tekojen aika”, sanoo Koskelo.
Miltä näyttäisi maailma, jossa lapsia ei enää alisteta algoritmien ohjaukselle?
”Voisiko teknologia tulevaisuudessa palvella lapsia aidosti – tukea oppimista, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia ilman haittavaikutuksia? Osaammeko vanhempina asettaa terveitä rajoja ja löytää tapoja huolehtia, että lapset saavat kokea elämää myös ruudun ulkopuolella”, Kiiski-Kataja pohtii.
Digirauha ry uskoo, että muutos on mahdollinen. ”Jos nyt otamme vastuun, voimme varmistaa, että seuraava sukupolvi kasvaa ympäristössä, jossa teknologia on tuki eikä uhka”, Koskelo summaa.
Tule mukaan tekemään digitaalisesta tulevaisuudesta turvallisempi
Digirauha ry:n taustalla on vanhempia, joilla on pitkä kokemus tulevaisuustyöstä, yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja viestinnästä. Yhdistys kutsuu nyt kaikki mukaan rakentamaan digitaalista kasvurauhaa: yhteisöt, vanhemmat, koulut, päiväkodit, järjestöt ja yritykset.
”Suomalaisen yhteiskunnan vahvuus on aina ollut kyky toimia yhdessä vaikeiden asioiden suunnan kääntämisessä, nyt tätä kykyä tarvitaan lasten paremman kasvuympäristön rakentamiseen,” Koskelo kiteyttää.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Elina Kiiski-Kataja, väitöskirjatutkija, hallituksen puheenjohtaja, p. 044 540 3367
Minna Koskelo, tulevaisuusmuotoilija, hallituksen jäsen, p. 050 356 9140
Digirauha ry – Vähemmän ruutua, enemmän elämää
www.digirauha.fi