Miksi on niin vaikeaa sopia yhteisiä käytäntöjä esim. ikärajoista ja viestipalveluista? Kun joku ehdottaa yhteistä linjaa, kaikki vaikenevat. Ehkä aiheeseen liittyy myös paljon tunteita, joista ei olla tietoisia ja jotka kuitenkin saattavat ohjata toimintaamme. Häpeä, pelko, huoli. Mitä tarvitsemme voidaksemme olla kokonaisina läsnä kun keskustelemme? (Digirauha-dialogin osallistuja)
Älypuhelimen ja somen käyttö ovat asioita, joista yksi ihminen tai perhe ei voi helposti päättää ilman muiden tukea. Digilaitteiden käyttö riippuu paljon siitä, mitä koko yhteisö, esimerkiksi luokka älypuhelinten kanssa vapaa-ajalla tekee, ja laitteista ja niiden käytöstä tulisikin keskustella koko yhteisön kesken. Tässä apuna ovat Digirauha-dialogit.
Suomalainen keskustelu ja ohjeistus älypuhelinten käytöstä on ollut vahvasti yksittäistä perhettä, vanhempaa ja lasta koskevaa ja on perustunut ennen kaikkea vanhempien ohjeistukselle seurata lasten somen käyttöä. Suomalaiset lapset myös saavat älypuhelimen huomattavasti aikaisemmin kuin lapset monissa muissa maissa. “Koska kaikilla muillakin on” ei kuitenkaan saisi olla ainoa ohjenuora laitteiden hankintaan ja käyttöön, vaan tarvitaan koko yhteisön ajatuksia ja tahtotilaa, jotta lapsille luodaan paras mahdollinen digitaalinen ympäristö. Keskustelujen käyminen aiheesta ei aina kuitenkaan ole helppoa.
Digirauha-dialogit ovat dialogin ja fasilitoinnin ammattilaisten kehittämä menetelmä, jonka avulla helpotetaan keskustelujen käymistä digilaitteiden käytöstä rakentavasti, turvallisesti ja keskustelijoiden erilaiset lähtökohdat huomioiden. Dialogeja voidaan järjestää vanhemmille ja myös lapsille varhaiskasvatuksessa tai kouluissa.
Digirauha ry pilotoi Digirauha-dialogeja syksyllä 2024 ja keväällä 2025 kouluissa ja varhaiskasvastuksessa Helsingissä. Kokeilujen tavoitteena on pilotoida mallia erilaisissa tilanteissa siten, että niiden tuloksena syntyy dialogimalli, jonka kuka tahansa voi ottaa käyttöön missä tahansa Suomessa.
Miten mukaan kokeilemaan?
Dialogin voi järjestää esimerkiksi vanhempainillan yhteydessä, yksittäisessä luokassa, vanhempainkahvilassa tai vaikkapa eskarilaisten vanhempien kesken. Mukana voi olla vanhempia, lapsia, koulu- tai päiväkotihenkilökuntaa tai vain jotakin ryhmää, riippuen tapahtuman luonteesta.
Kokeilujakson aikana yhdistyksemme asiantuntijat suunnittelevat ja vetävät dialogin kanssanne, sparraajanamme toimii dialogi-menetelmän syväasiantuntija filosofi Kai Alhanen. Ota yhteyttä ja suunnitellaan tarpeisiinne parhaalla tavalla toimiva keskustelu!
Tavoitteena on lanseerata keväällä 2025 materiaalipaketti, jonka kuka tahansa voi ottaa käyttöön digirauha-keskustelujen järjestämiseksi missä tahansa päin Suomea. Paketti tullaan tekemään myös ruotsiksi.
Lataa materiaalit ja ilmoita dialogista
Digirauha-dialogin voi järjestää helposti lataamalla käyttöön sitä varten kehitetyt materiaalit. Alta löydät oppaan dialogin järjestämiseen esimerkiksi päiväkodissa, koulussa tai minkä tahansa yhteisön kesken, jossa halutaan yhdessä pohtia digilaitteiden käyttöä.
Voit myös ilmoittaa meille oman dialoginne ja kertoa meille keskustelun tuloksista, mikäli toivotte, että oivalluksenne vaikuttavat myös laajempaan ymmärrykseen aiheesta, jota Digirauha kokoaa.
Näin järjestät Digirauha-dialogin -opas (PDF)
Näin järjestät Digirauha-dialogin miniversion (PDF)
Taustatietoa dialogista
Video keskustelun käyntiin saamiseksi (tulossa)
Video 2 keskustelun käyntiin saamiseksi: Keskustelu MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa
Ilmoita Dialogi (Google Forms)
Raportoi Dialogin lopputulemat (Google Forms)
Tiimi
Dialogia Digirauha ry:ssä kehittää joukko dialogin ja fasilitoinnin ammattilaisia.
Hannele Laaksolahti: Sitran johtava asiantuntija ja kokemut fasillitaattori, joka on ollut kehittämässä laajasti käytössä olevaa Erätauko-dialogimallia. Hannele on myös valtiohallinnon (VM) koordinoimassa Kansallisten dialogien operatiivisessa ydinryhmässä. Koulutukseltaan Hannele on kasvatustieteiden maisteri ja palvelumuotoilija.
Elina Kiiski-Kataja: Väitöskirjatutkija ja ennakoinnin asiantuntija, jonka tutkii alustayhteiskuntaa, teknologiaa ja sen vaikutusta demokratian tulevaisuuteen. Toiminut viime vuodet Ellun Kanojen tutkimusjohtajana ja siirtyy vuodenvaihteessa 2025 Sitraan ennakoinnin johtavaksi asiantuntijaksi.
Kai Alhanen: Filosofi, teologian tohtori, kouluttaja ja työnohjaaja Aretai-verkostossa sekä DialogiAkatemian johtaja. Hän on kirjoittanut kirjat Dialogi demokratiassa ja Dialogikirja jotkä käsittelevät dialogin merkitystä demokratiassa. Kai on pitkän linjan kouluttaja ja työnohjaaja ja työskennellyt esimerkiksi lastensuojelun parissa.
Jos olet kiinnostunut kokeilemaan Digirauha-dialogian kanssamme, ota yhteyttä Elinaan tai Hanneleen