Digirauhan viestit kuntavaaliehdokkaille

Digirauha ry on syksyllä 2024 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on rakentaa lapsille digirauhallisempaa ympäristöä ja edistää laajasti lasten teknologista turvallisuutta. Haluamme kutsua sinut kuntavaaliehdokas mukaan tähän merkittävään työhön!


Miksi tarvitsemme digitaalista kasvurauhaa?

  1. Älypuhelimien ja digitaalisten alustojen toimintamekanismit koukuttavat
    Ne voivat muokata lasten ja nuorten mielihyvämekanismeja, lisätä riippuvuutta ja heikentää oppimista, keskittymistä sekä mielenterveyttä. Liiallinen ruutuaika on yhteydessä moniin terveysongelmiin, kuten syömishäiriöihin, masennukseen, ahdistukseen ja ADHD:hen.
  2. Varhaisen altistumisen haitat
    Olemassa oleva näyttö todentaa merkittäviä haittoja, joita liian varhainen altistuminen suojaamattomalle digitaaliselle maailmalle aiheuttaa: altistumista vahingolliselle ja traumatisoivalle materiaalille, kiusaamiselle, vihapuheelle, väärälle tiedolle, häirinnälle ja pahimmillaan rikollisille teoille.

Tilastoja

  • Vuonna 2024 jopa 90 %:lla 5-6-vuotiaista oli oma puhelin, 5–12-vuotiaiden lasten vanhemmista peräti puolet vastasi olevansa huolestuneita lapsensa puhelimen käytöstä.
  • Yläkouluikäisistä tytöistä 40% ja pojista 24% kokenut seksuaalista häirintää.
  • Nuorten ahdistuneisuus, masennusoireet, syömishäiriöt ja itsensä vahingoittaminen ovat hälyttävällä tasolla. Merkittävää ahdistusta kokee puolet 8-9-luokkalaisista tytöistä.
  • Rikos tai rikoksen uhka havaittiin 76 %:ssa kaikista alakouluikäisten Someturvalle raportoimista tapauksista vuonna 2024.

Miten teemme muutoksen?

  1. Yhteistyö
    Koulut eivät yksin voi ratkaista haastetta, vaan mukaan tarvitaan perheet, lapsijärjestöt, neuvolat ja varhaiskasvatus. Aivoliitto on suosittanut, että älypuhelimen hankintaa lykätään yläkouluikään. Kun älypuhelimen hankintaa lykättäisiin yleisesti Suomessa ainakin ensimmäisten luokkien yli, voitaisiin kaikkein pienimpiä suojata digimaailman haitoilta pidempään. Näin voidaan suojata lapsuutta, keskittymiskykyä, sosiaalisia suhteita ja turvallisuutta. Toivomme, että uskallat puhua asian puolesta!
  2. Kansalaisaloite
    Konkreettisena toimena Digirauha ry edistää kansalaisaloitetta. Uskomme, että turvallinen digitaalinen ympäristö on mahdollista rakentaa ja siksi aloitteella peräänkuulutetaan teknologiayritysten vastuuta turvallisuudesta. Allekirjoittamalla ja puhumalla aloitteen puolesta voit olla osa muutosta!
  3. Digirauha-dialogi
    Perheiden on vaikeaa yksin päättää älypuhelinten käytöstä, sillä asiaan liittyy vahvasti se, mitä muut tekevät. Digirauha-dialogi on ammattilaisten kehittämä menetelmä, joka auttaa esimerkiksi eskarilaisten tai koululuokan vanhempia käymään rakentavaa keskustelua aiheesta ja luomaan yhteisiä käytäntöjä laitteiden käyttöön. Dialogien ottaminen osaksi koulujen ja varhaiskasvatuksen vanhempainiltoja ja vanhempaintoimintaa on helppo tapa edistää digirauhallisempaa elämää.

Kiitos, että olet mukana rakentamassa turvallisempaa digitaalista ympäristöä lapsillemme!

➡️Aivoliiton suositukset älypuhelimen käytölle

➡️Kuntavaalikirje pdf-muodossa